Sauna’s

WellCome Wellness heeft diverse wellness faciliteiten waar je heerlijk kunt ontspannen. Zo is er een Finse sauna, infrarood sauna en een Turks stoombad en de mogelijkheid om een koude en  warme douche te nemen. Bij gebruik van de sauna’s is het dragen van badkleding niet toegestaan. 

Finse sauna

Het principe van een sauna is gebaseerd op warmte, vocht en afkoeling. De hoge temperatuur van de sauna’s, die tussen de 70 en 95°C ligt, stimuleert de werking van de organen. Er ontstaat een zuurstofrijke doorbloeding van de interne organen. Spieren en gewrichten krijgen hun soepelheid terug. Door de warmteontwikkeling begint de huid te transpireren en hierdoor verlaten allerlei afvalstoffen het lichaam. Het lichaam wordt dus grondig gereinigd. De bekende sinaasappelhuid (cellulitis), die (mede) het gevolg is van overtollig vocht en gifstoffen, krijgt hierdoor geen kans zich verder te ontplooien.

Neem na de sauna de tijd om goed af te koelen onder een koude douche. Een juiste afkoeling geeft niet alleen een verfrissend gevoel maar het stimuleert ook de werking van de bloedsomloop en zenuwstelsel. Afgestorven huidcellen kunnen verwijderd worden, waardoor je huid elastischer en sterker wordt en er weer zacht en stralend uit ziet.

Infrarood sauna

De infraroodstraling dringt zonder de huid te verhitten door in de bovenste huidlaag. Het effect is dieptewarmte, die door het lichaam wordt geabsorbeerd. De bloedcirculatie neemt toe en de huid doorbloedt beter. Bloedvaten in het onderliggende vetweefsel nemen dieptewarmte op, worden wijder en zorgen op deze manier voor een betere doorbloeding van het vetweefsel. De in de vetcellen opgeslagen vetzuren worden opgelost en verdwijnen langs het lymfe-systeem uit het lichaam. Kortom, allerlei afvalstoffen verlaten het lichaam. De hartslag neemt iets toe, waardoor een passieve fitnesstraining ontstaat. Vergelijkbaar als warming up, waardoor sportblessures voorkomen worden.

Infrarood warmte kan helpen bij de afbraak van cellulitis. Cellulitis bestaat voornamelijk uit vet en water. Een infrarood sauna kan cellulitis verminderen omdat de warmte penetratie van infrarood sauna’s dieper gaat dan die van traditionele sauna’s en tot tien keer het niveau van warmte in het weefsel afgeeft. Hierdoor is een infrarood sauna significant effectiever bij het verminderen van cellulitis dan een traditionele sauna.

Omdat de infrarood cabine geen hete sauna is, hoef je niet af te koelen met koud water. Hierdoor zou de positieve werking van de infrarood alleen maar teniet gedaan worden. Een lauwe/warme douche is voldoende!

Turks stoombad

In het stoombad is de temperatuur zo’n 50º C met een luchtvochtigheid van 80%-100%. Er hangt een dichte nevel, die wordt verrijkt met een essentiële olie van mint of eucalyptus. Samen met de fijne stoom heeft dit een heilzame uitwerking op de luchtwegen. De invloed van de stoom en warmte op de huid zet de poriën open waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en de huid gereinigd. Bovendien worden de poriën van de huid alvast geactiveerd, wat bevorderlijk is voor het transpireren tijdens de volgende saunaronde.

Het verschil tussen een sauna en een Turks stoombad zit in de temperatuur en vochtigheid. In de sauna is de temperatuur hoog en de vochtigheid laag. In het stoombad is dit precies andersom. Na een kwartier in het stoombad is het zo dat het lichaam evenveel opgewarmd is als bij een kwartier in de sauna. Dit is met name opmerkelijk omdat een stoombad ongeveer 50 graden kouder is dan een sauna. De reden hiervoor is dat de temperatuur wordt overgedragen door het vocht dat condenseert op je huid.

Neem na de sauna de tijd om goed af te koelen onder een koude douche. Een juiste afkoeling geeft niet alleen een verfrissend gevoel maar het stimuleert ook de werking van de bloedsomloop en zenuwstelsel. Afgestorven huidcellen kunnen verwijderd worden, waardoor je huid elastischer en sterker wordt en er weer zacht en stralend uit ziet.